Ota etätyöpäivää sarvista kiinni

Mikään ei ole työelämässä niin pysyvää kuin muutos. Tämän viikon torstaina 18.9.2014 eli ylihuomenna vietetään taas kansallista etätyöpäivää, josta olen innoissani muutenkin kuin sen lukuisten ympäristöä säästävien vaikutusten vuoksi. Etätyömahdollisuus on kuin työsuhde-etu, joka toimii molempiin suuntiin viemällä vastuuta työn johtamisesta esimieheltä työntekijälle itselleen.

Tätä työelämän muutosta seuraan ilolla, sillä uskon hyvän johtajuuden kumpuavan luottamuksesta. Itsensä johtamisen kehittäminen on myös työntekijälle pelkkää voita leivän päälle kun stressi, kiire ja tehottomuus saadaan aisoihin. Kaukaiselta tuntuvat nyt ne ajat kun työpäivien kestoa vielä seurattiin toimiston ovenpieleen leimattavilla kellokorteilla. Olen tehnyt itse etätyöpäiviä oikeastaan vasta parin viime vuoden aikana. Nykyisessä työssäni Eminessa ja Heebossa etätyömahdollisuus tuo erityisesti joustavuutta keskittymistä ja luovuutta vaativaan työhön.

Vinkkejä sujuvampaan etätyöpäivään:

  • Suunnittele etätyöpäivän tavoitteet etukäteen.Tämä ei ainoastaan auta esimiestä luottamaan siihen, että aiot todella työskennellä vaan myös auttaa sinua suunnittelemaan etätyöpäiväsi tehokkaaksi sekä olemaan tyytyväinen päivän saavutuksiin. Aamun ensimmäiseksi on hyvä ottaa päivän vaikeimmat asiat, mikä on hyvä nyrkkisääntö muistettavaksi muillekin työpäiville.
  • Minimoi häiriötekijät. Joskus syy etätyöpäivään voi olla läsnäoloa vaativa lapsen tai lemmikin sairastuminen. Jos tietää jo etukäteen, että työskentely tulee olemaan päivän mittaan hyvin katkonaista, voi työnantajan kanssa usein sopia työajan järjestelyistä. Kotona ollessa saattaa helposti myös olla houkutus tehdä rästiin jääneitä kotitöitä samalla, minkä voi kampittaa päättäväisyydellä ja hyvällä etätyöpäivän suunnittelulla.
  • Huolehdi hyvästä työskentelyasennosta. Vaikka etätyöpäiviä tulisi tehtyä vain silloin tällöin on tärkeää, että ergonomia on kunnossa myös kotona. Jos etätyöpäivän päätteeksi hartiat ovat jumissa ja silmiä särkee, haittaa se edelleen keskittymistä ja etätyöpäivän tehokkuutta. Jos kotiin ei ole mahdollisuutta järjestää työpöytää, voi soveltuva paikka etätyöpäivällä löytyä vaikkapa lähikahvilasta.
  • Muista ottaa välillä happea. Etätyöpäivää tehdessä tulee monesti tehtyä keskittymistä vaativia työtehtäviä ja tunnit kuluvat hujauksessa. Työpaikalla pieniä taukoja tulee usein pidettyä huomaamattaankin kun vaihtaa kollegan kanssa päivän kuulumiset ja nostaa samalla katsettaan läppäriltä. Lounastauon yhteydessä voi hyvin käydä lähikahvilassa tai lyhyellä happihyppelyllä lähipuistossa.
  • Kuuntele itseäsi. On hyväksyttävä se tosiasia, että kaikille etätyö ei sovellu. Osa meistä tarvitsee sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, osa ei halua tuoda työasioita kotiin ja jotkut eivät vain saa itsestään irti mitään etätyöpäivänä. On tärkeää oppia kuuntelemaan itseään ja hyväksyä omat heikkoutensa tai lähteä kehittämään niitä paremmiksi.

Pidän lippua korkealla sen puolesta, että yhä useampi organisaatio ja esimies ottaisi etätyömahdollisuudesta kaiken irti tai edes kokeilisi sitä. Asiantuntijatehtävissä työskentelevät kun vastaavat esimiehen luottamukseen pääsääntöisesti olemalla luottamuksen arvoisia. Ja mikäli etätyön tulokset eivät vastaisi sovittuja tavoitteita, voi työntekijän kanssa keskustella työskentelytapojen kehittämisestä ja itsensä johtamisesta. Kaikille meille etätyöskentely ei sovellu syystä tai toisesta. Niille kenelle se on enemmän työskentelyn mielekkyyttä lisäävä kuin vähentävä tapa toimia, soisin sen mielelläni.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua ja lähellä työskenteleviäsi nauttimaan paremmin tulevista etätyöpäivistä. Tämä oli myös blogini ensimmäinen kirjoitus, joten tervetuloa lukijaksi! Arvostan palautetta ja kommentteja suuresti, joten jätäthän niitä tähän alle tai halutessasi voit lähettää minulle meiliä kati.kitti(at)outlook.com.

Tehokasta etätyöpäivää!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s